Dekkarifestivaali

Lisätietoja: www.brott.fi

Dekkarit_Juliste.jpg

Dekkarit on uudenkarhea ja erottuva festivaali-ilmiö, joka erikoistuu kotimaiseen dekkarikirjallisuuteen ja skandinaavisiin dekkarielokuviin. Nelipäiväinen festivaalitapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa Varkaudessa ajalla 18.–21.7.2016. Dekkarit uudistaa paitsi paikallista, myös valtakunnallista festivaalikarttaa. Dekkarit on Suomen ainoa monipäiväinen dekkarifestivaali. Se tuo jotain uutta ja kaivattua nykyiselle suomalaiselle festivaalikentälle. Samalla tapahtuma tuo syvyyttä ja sisältöä alueelliseen festivaalikiertoon.

Ensiaskeleensa ottava kirjallisuus- ja elokuvafestivaali Dekkarit haluaa juurtua vuosittaiseksi osaksi kotimaista ja alueellista festivaalitapahtumien kenttää. Ideologialtaan Dekkarit jäljittelee kehuttua Crimetime Gotland -dekkarifestivaalia, joka järjestettiin ensimmäistä kertaa viime vuonna länsinaapurissa Gotlannin Visbyssä.

Esikuvansa tavoin Dekkarit on täynnä kirjallisuuden ja elokuvataiteen kohtaamisia. Dekkarikulttuuri tuodaan eritaustaisten ja kaikenikäisten ihmisten lähelle. Ohjelmarunko koostuu muun muassa elokuvanäytöksistä sekä keskustelutilaisuuksista teosten tai tekijöiden ympärillä. Elokuvateatterin valkokankaille tuodaan viime vuosien arvostetuimpia elokuvatapauksia, jotka pohjautuvat menestysromaaneihin.

Festivaali on ennen kaikkea kynnyksetön kohtaamispaikka lukijoille, kirjailijoille, kustantamoille, tutkijoille ja muille alan asiantuntijoille. Kirjallisuusohjelmistoon lukeutuu kirjapiirejä ja keskustelutilaisuuksia sekä keveitä iltatapahtumia. Ohjelmarunkoon soveltuvat esimerkiksi erilaiset kustantamojen ja teosten esittelyt, kirjailijavierailut sekä asiantuntijoiden tai tutkijoiden keskustelut. Festivaaleille saapuu myös nimekkäitä vierailijoita, kuten koko kansan uutiskasvo ja dekkaristi Matti Rönkä. Kulttuuritapahtumaan kannattaa tulla kauempaakin.